Waardebeleggen:

Achtergrond en geschiedenis

Een kort overzicht dat toont hoe waardebeleggen of value investing zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een doeltreffend raamwerk voor het nemen van beleggingsbeslissingen.

Startpagina online financieel nieuws

Deze pagina vervult een gidsfunctie. Zo zijn de meest toonaangevende sites met actualiteiten beter toegankelijk voor de nieuwsgierige belegger.

Startpagina online financiële informatie

Wanneer u op zoek bent naar bedrijfsinformatie, koersgegevens of economische data, dan biedt dit onderdeel uitkomst.

Het waarde raamwerk: de fundamenten

Deze pagina biedt de belegger die zich het waardebeleggen eigen wil maken een verzameling met directe links naar relevante websites. Ook geschikt voor beleggers die eenvoudigweg wat meer willen weten over het hoe en wat van de value-beleggingsstrategie.

Een leeslijst

Deze boeken staan vol met nuttig advies en tijdloze inzichten van de meest gerespecteerde beleggingsautoriteiten. Plus enkele interessante publicaties die op het eerste gezicht niet puur op beleggen zijn gericht.

Columns fondsbeheerder

Van de hand van Long Runs fondsbeheerder verschijnt regelmatig een column waarin hij elke keer één belangrijk beleggingsprincipe toelicht.

Waarde beleggen: inzicht

Relevante ontwikkelingen en onderwerpen worden hier uitgelicht. Eveneens biedt deze pagina ruimte aan niet nader geclassificeerde, maar niettemin nuttige, weblinks.

 

Value investing: de fundamenten

maze

U heeft altijd gedacht dat beleggen gelijk staat aan speculeren? Dat u de emotie van de massa moet kunnen voorspellen om succesvol te zijn? Gelukkig is dat niet het geval. Waardebeleggen biedt een eenvoudige uitweg. Voor menigeen betekent de eerste kennismaking met deze aanpak daarom een ware ‘oh zit dat zo’-ervaring. Hieronder treft u een verzameling links over value investing. Samen geven zij een goed beeld van deze beleggingsaanpak.

Artikelen: introductie

» Warren Buffett: De Superbeleggers uit Graham-and-Doddsville - Op de Universiteit van Columbia gaf Buffett in 1984 een klassiek geworden toespraak. Deze verscheen later als artikel in Hermes Magazine. De gelegenheid was het 50-jarig jubileum van het boek Security Analysis door Ben Graham en Dave Dodd. Buffett legt in zeer eenvoudige bewoordingen uit hoe hij en andere waardebeleggers hun uitzonderlijke succes hebben behaald.

» The Jones Nobody Keeps Up With - Fortune Magazine, april 1966

» Benjamin Graham: The Father of Financial Analysis - CFA Publication

» The Evolution of Value Investing: From Graham to Buffett - Duke University

» Yes, You Can Beat the Market with Value Stocks - Fortune Magazine, 3 april 1995

Artikelen: gevorderd

» De Bondt and Thaler: Does the Stock Market Overreact?

» De Bondt and Thaler: Further Evidence on Investor Overreaction

» Fama: Efficient Capital Markets II

» Fama and French: The Cross-Section of Expected Stock Returns

» Haugen: Commonality in the Determinants of Expected Stock Returns

» Lakonishok et al: Contrarian Investment, Extrapolation and Risk

» La Porta, Lakonishok et al: Good news for Value Stocks

» Piotroski: The Use of Historical Financial Statement Information to Separate Winners from Losers

» Rosenberg, Reid and Lanstein: Persuasive Evidence of Market Inefficiency

Verdere verdieping

» The Rediscovered Benjamin Graham - Tien hoorcolleges van deze Wall Street-legende en vader van het waardebeleggen.

» Graham-Newman Partnership Letters - Hier vindt u de jaarlijkse brieven van value investor Ben Graham aan zijn beleggers. Beschikbaar van 1946 tot en met 1958.

» Benjamin Graham Hearing to U.S. Senate Committee - Getuigenis van Graham tegenover het Committee ‘Banken en Valuta’s’ over factoren die van invloed zijn op het kopen en verkopen van effecten.

» Heilbrunn Center for Graham & Dodd Investing - Onderhouden door de Columbia Business School.

» Charlie Munger: Lettters to Shareholders - Deze brieven aan aandeelhouders verschenen in het jaarverslag van Wesco.

» A Lesson on Elementary Worldly Wisdom - Speech Charlie Munger, USC Business School.

» What We Can Learn from Philip Fisher - Interview met Philip Fisher voor het blad Forbes, met een introductie door en aanbeveling van Warren Buffett. Fisher waarschuwt onder meer voor een op handen zijnde crash. Let daarbij vervolgens op de markante verschijningsdatum: Black Monday. Forbes, 19 oktober 1987

» Wat is goed beleggen? - Beleggingsmaatschappij Tweedy Browne toont aan de hand van meer dan 50 wetenschappelijke onderzoeken aan dat value beleggen effectief is.

» Video's van gerenommeerde (waarde)beleggers - The Ben Graham Centre for Value Investing houdt een goed gedocumenteerde website bij. Hier vindt u onder meer webcasts met Walter Schloss (ook geportretteerd in The Superinvestors of Graham-and-Doddsville), Seth Klarman en Irving Kahn.

» Webcast: Warren Buffetts eerbetoon aan Benjamin Graham

» Uit de Walter Schloss Investing Archives: Value Investing Retrospective